Pavel Beneš
Pavel Beneš

Nová vlna podvodných e-mailů. Hacker vás při sledování porna neviděl

    21. listopad 2018 | blog

Českými e-mailovými schránkami se šíří čerstvá vlna podvodných zpráv, které mají za cíl vymámit z adresátů nějaké ty bitcoiny. Jde jen o rafinovaný způsob, které méně znalé uživatele může vylekat.

Jde jen o spam a podvod

Do schránky dorazí e-mail odeslaný z vaší vlastní adresy, ve kterém je česky (byť trochu zkomoleně) napsáno, že se hacker naboural do vašeho účtu. Přitom popisuje, že tak učinil hackem vašeho routeru a dokázal díky tomu napadnout další prvky vaší sítě, včetně počítače. A navíc samozřejmě dokáže sledovat internetový provoz.

Jak už si asi domyslíte, následuje povídačka o tom, že si vás natočil webkamerou a spolu se sledováním obrazovky zaznamenal, jak šmejdíte po pornografických stránkách. A žádá výkupné, jinak fotografie rozešle všem známým a přátelům. Lhůta 50 hodin na doručení běží od přijetí e-mailu a jedinou cestou je poslat bitcoiny na danou adresu.

Je to samozřejmě nesmysl. Jde o prachsprostý spam, který může nezkušeného uživatele zmást tím, že přijde z jeho vlastní adresy. Zamaskovat takto adresu odesílatele e-mailu je velmi snadné a spameři toho využívají už roky. A také z tohoto důvodu nelze e-mail považovat za zajištěnou formu komunikace, pokud tedy zprávy nedoplníte elektronickým podpisem.

 

Převzato z webu živě.cz
Odkaz na celý článek