Pavel Beneš
Pavel Beneš

Od ledna 2019 dojde ke zdražení CZ domén

    04. prosinec 2018 | blog

Sdružení CZ.NIC včera oznámilo, že od 1. ledna 2019 zvýší velkoobchodní cenu domény.CZ o 20 korun. Nově tedy budou registrátoři hradit za každou doménu roční poplatek 145 korun.

Řídící orgány sdružení CZ.NIC se v rámci interních diskusí shodly, že chtějí zachovat současný rozsah a kvalitu činností sdružení i v následujících letech, a proto je nutné, především s ohledem na růst všech vstupů, především mezd, v oblasti IT, zvýšit poplatek za doménu .CZ,“ uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, Ondřej Filip.

Jde vůbec o první zvyšování velkoobchodních cen .CZ domény. V minulosti se pravidelně zlevňovalo, od roku 2012 už ale sdružení poplatek neměnilo. „Rád bych upozornil i na to, že investice do zabezpečení našich systémů, zejména systému DNS, si v posledních letech vyžádaly desítky milionů korun. A chtěl bych dodat, že v budoucnosti hodláme se zvyšováním zabezpečení pokračovat,“ dodal Filip.

Jaký je hlavní důvod ke zvýšení ceny po sedmi letech?

Důvody jsou dva. Počty domén už prakticky nerostou, za rok 2018 bude nárůst jen asi 1,5 % a predikce na rok 2019 je ještě nižší. Možná zaznamenáme i pokles, to je klidně možné. Zároveň se většina vstupů zdražuje, pro nás jsou hlavním nákladem platy a investice do bezpečnosti a stability. V posledních letech byly v IT růsty platů až o desítky procent. Je tedy logické, že i my na to musíme reagovat. Pro CZ.NIC je klíčové udržet si odborníky v oboru odpovídajícím ohodnocením. V neposlední řadě jsme měli značné náklady na stavbu nových DNS stacků a zabezpečení, díky kterým se výkon a zabezpečení našich DNS stacků řadí mezi nejlepší na světě. Růst nákladů v posledních sedmi letech začíná překonávat naše příjmy z domén, proto jsme se rozhodli cenu zvýšit.

Prohlášení společnosti NIC.CZ